O nama

***

JU Srednja stručna škola Bijelo Polje

 

Javna ustanova „Srednja stručna škola“ u Bijelom Polju se nalazi u naselju Pruška u centru grada. Škola ima dugu tradiciju i tokom svog razvoja i postojanja više puta je mijenjala svoje ime i prilagođavala se potrebama lokalne serdine.

Prvo je osnovana Ženska zanatska škola 23. aprila 1922. godine uz odobrenje Ministarstva Kraljevine SHS, i uz pomoć ogranka Kola srpskih sestara i radila je do 1947. godine kada je počela sa radom Škola za učenike u industriji i zanastvu i Srednja poljoprivredna škola opšteg tipa 1948. godine.

Školske 1953/1954. godine škola je dobila naziv Škola za učenike u privredi koja je 1952. godune ušla u sastav Radničkog univerziteta «Vojislav Bulatović Strunjo» i od tada radi u okviru Centra za stručno osposobljavanje radnika.

Školske 1968/1969. godine Skupština opštine Bijelo Polje ukida Školu za učenike u privredi i osniva Školski Centar za stručno obrazovanje kadrova u privredi.

Godine 1980. stvorena je jedinstvena organizacija udruženog rada – Obrazovni centar «Miloje Dobrašinović» Bijelo Polje. Centar se sastojao iz Gimnazije «Miloje Dobrašinović» koja je označena kao prva škola i Školskog centra kao druge škole usmjerenog srednjeg obrazovanja. Škole su organizovane kao škole za opšte i stručno obrazovanje i ovaj model je primjenjivan do 1991. godine.

Godine 1991. Obrazovni centar «Miloje Dobrašinović» transformiše se i nastaju tri srednje škole: Školski centar, Gimnazija «Miloje Dobrašinović» i Mješovita srednja škola.

Od januara 2005. godine ponovo dolazi do promjene naziva škole i Školski centar dobija novi naziv «JU Srednja stručna škola» – Bijelo Polje. Škola je verifikovana za sljedeća područja rada: Turizam, ugostiteljstvo i trgovina, Mašinstvo i obrada metala, Tekstilstvo i kožarstvo.

Škola je školske 2007/2008. godine izdata licenca od Ministarstva prosvjete i nauke CG za izvođenje obrazovnih programa za  zanimanja:

  • Turistički tehničar/Turistička tehničarka
  • Automehaničar/Automehaničarka
  • Instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije/ Instalaterka sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije/ Instalaterka sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije/ Instalaterka sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije
  • Kuvar/Kuvarica
  • Konobar/Konobarica
  • Prehrambeni tehničar/Prehrambena tehničarka

Škola je školske 2009/2010. godine dobila licencu za izvođenje programa:

  • Tehničar/Tehničarka za kompjutersko konstruisanje i upravljanje
  • Tehničar/Tehničarka prodaje.

Od školske 2010/2011. godine škola ima licencu i za:

  • Tehničar/Tehničarka drumskog saobraćaja

Od školske 2013/2014. godine škola ima licencu i za:

Turistički tehničar/Turistička tehničarka – modulizovani oblik nastave.

Od školske 2017/2019. godine

  • Konobar/Konobarica – modulizovani oblik nastave

Od školske 2018/2019. godine

  • Prehrambeni tehničar/Prehrambena tehničarka – modulizovani oblik nastave
  • Prodavač/Prodavačica – modulizovani oblik nastave
  • Kuvar/Kuvarica – modulizovani oblik nastave

Od školske 2019/2020. godine

  • Pekar/Pekarka – modulizovani oblik nastave

 

***

Materijalno-tehnički uslovi

 

Škola raspolaže sa 11 učionica specijalne namjene, ukupne površine
700 m², 2 kabineta za informatiku površine 140 m², 4 kabineta za hemiju, biologiju, fiziku, mašinstvo površine 280 m², 3 kabineta za turizam površine 210 m², kuhinjom sa restoranom površine 180 m² i jedna fiskulturna sala površine 264 m². Pored navedenih prostorija, škola raspolaze sa: zbornicom, četiri kancelarije, profesorskim klubom, radionicama za izvođenje praktične nastave za mašinstvo i trgovinu površine 700m² i dva poligona za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, površine oko 1100m², poligon za izvođenje obuke za polaganje vozačkog ispita.

Razumijevajući potrebe učenika i želju za sticanjem trajnih znanja, škola je tokom 2006/2007. god. savremeno opremila kabinete za praktičnu nastavu kuvara, konobara i automehaničara. Kabineti  kuvara i konobara su opremljeni potrebnim inventarima i nastavnim sredstvima. Kabinet za praktičnu nastavu automehaničara opremljen je potrebnim nastavnim sredstvima i alatima. U toku iste godine renovirano je pet toalet kabina za učenike. Ugrađen je video nadzor za unutrašnji dio zgrade sa 15 kamera, ovaj projekat je umnogome doprinio da se očuva inventar i enterijer zgrade. U toku školske godine škola je od Ministarstva prosvjete i nauke dobila računarsku opremu za jednu učionicu, zbornicu, upravu, biblioteku, pedagoga i ICT koordinatora, kao i mogućnost korišćenja interneta putem brzog ADSL-a.

U toku školske 2007/2008.godine, Ministarstvo prosvjete i nauke je finansiralo adaptaciju škole u vrijednosti od 257.000 evra. Adaptirano je sedam učionica za teorijsku nastavu, šest kabineta za praktičnu nastavu, osam toalet kabina za učenike, podignut je krov nad ravnim dijelom zgrade. Stavljena je nova PVC  stolarija, urađena termo fasada, promijenjeni patosi, zamijenjena elektro instalacija i grijanje. Zamijenjeni su oluci i podstrešnica na čitavom dijelu zgrade, urađena je fasada na novom dijelu zgrade i fiskulturnoj sali. Od svojih sredstava škola je nabavila kompletan školski inventar za sedam učionica teorijske nastave i urađen je video nadzor koji pokriva spoljašnji dio zgrade sa 15 kamera.

Školske 2008/2009 godine zamijenjena je stolarija, osvjetljenje i toalet na drugom spratu, ulazna vrata škole i adaptirane su kancelarije uprave. Nabavljena je potrebna oprema i nastavna sredstva za aktive po iskazanim potrebama. Svi ovi radovi su obavljeni tokom školske 2008/09. godine, tako da je škola početak  nove školske 2009/10. godine dočekala u novom ruhu i nastava je nesmetano mogla da počne 1. septembra.

Takođe od svojih sredstava i sredstava Ministarstva prosvjete i nauke školske 2009/10. godine zamijenjena je stolarija na I spratu u vrijednosti od 22.290,00 evra. Na istom spratu zamijenjene su svjetiljke sa novim štednim u vrijednosti od oko 3.500,00 evra. Na kraju je izvršeno krečenje.

Školske 2011/2012. godine, od zaostalog duga države Rusije, preko Ministarstva prosvjete i sporta opremljeni su kabineti fizike, hemije i biologije.

Na početku 2012/2013. godine izvršena je adaptacija prostora u prizemlju iz oblasti turizma i ugostiteljstva u vrijednosti od 177.000 €. Donator je Vlada Luksemburga.

Na početku 2013/2014. godine osnovan je Preduzetnički centar. Osnivači centra su Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje i kao donator Lux-Devolpment (razvojna agencija Vlade Luksemburga). Vrijednost projekta je 55.000,00 evra, a sastoji se u opremanju kancelarije preduzetničkog centra i edukacije zaposlenih u školi i saradnika na projektu iz lokalne zajednice. Od 15. septembra 2019. godine kancelarija će samostalno obavljati planom predviđene poslove.

U januaru 2013/2014. Godine izvšena je rekonstrukcija grijanja u vrijednosti 30.000,00 evra. Rekonstrukciju je fininasiralo Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

U julu školske 2014/2015. Godine urađeno je krečenje određenog broja kabineta i uređenje sale za fizičko vaspitanje. Postavljanji su bojleri i dovedena topla voda u đačkim i profesorskim WC-ima. Zamijenjen je dio oluka na školskoj zgradi.

U julu školske 2015/2016. Godine urađeno je krečenje određenog broja kabineta, hodnika i djelimično spoljne fasade. Postavljeni su venecijaneri u određenom broju kabitea i tekuće održavanje.

U februaru školske 2016/2017. godine kupljeni su računar, stampač za administrativne potrebe, računar (laptop), projektor za potrebe kabineta informatike I.

Od septembra 2017/2018 kupljeno je 8 računara za potrebe kabineta II.

U toku školske 2018/2019, donacijom Vlade Japana, opremljeni su kabinet-radinoca za praktičničnu nastavu za obrazovni program Tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, laboratorija za izvođenje praktične nastave za obrazovni program Prehrambeni tehničar, kabinet-radinoca za obrazovni program Automehaničar i kabinet-radionica za obrazovni program Instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije.

U toku školske 2019/2020 planira se dodatno opremanje kabineta praktične nastave za sve obrazovne programe koji se realizuju u školi, promjena inventara i zamjena i računaka u kabinetima za informatike koje će biti finansirano od strane Ministarstva prosvjete.

Postavi komentar